Työmiehen päiväkirja Asiaa siitä mistä ei pitäisi puhua ääneen

Ilmainen Wi-Fi on maksuton

Istuin kahvilassa läppärini kanssa ja äkkiä tunsin tarvetta tarkistaa sääennusteen. Kahvilan seinällä oli pahaenteinen ilmoitus: "Ilmainen wi-fi on maksuton." Ei muuta kuin liittymään ilmaiseen wi-fiin ja netistä tarkistamaan millainen ilma ikkunasta näkyy.

 

Paitsi ettei se ihan noin helposti käynyt. Liittymiseen vaaditaan salasana koska muutenhan kuka tahansa ohikulkija saattaisi käyttää verkkoa ja siten ruuhkauttaa sen. Näin minulle selitti ko. kahvilan tarjoilija hymy huulillaan. Sitä salasanaa hän ei tokikaan tiennyt.

 

Poistuin paikalta niskojani nakellen. Ulkona vesisateessa kahvilan edessä parveili ihmisjoukko ilmeisestikin etsimässä ilmaista verkkoa johon tunkeutua. Otin heistä kuvan puhelimellani - tällä kertaa se toimi.

 

Bussipysäkillä ajattelin viihdyttää itseäni kuuntelemalla musiikkia. Spotify aukesi neljännellä yrittämällä. Vielä kun suljin ja avasin puhelimen kertaalleen niin pystyin kirjoittamaan hakukenttään Smoke on The Waterin. Alun kitarariffin jälkeen musiikki taukosi ja näyttö muuttui valkoiseksi. Tökin näyttöä ilman tulosta aikani ja samalla missasin bussini.

 

Kotona yritin siirtää ottamani kuvan tietokoneelle, mutta turhaan. Windows lopetti yllättäen toimintansa ja pyysi minua lähettämään virheraportin. Olin kapinallinen enkä tehnyt sitä. Varttitunnin ähertämisen jälkeen sain kuvan näytölle josta sen voisi tallentaa jonnekin, mutta Safari ja iPhoto eivät sillä hetkellä keskustelleet keskenään, joten se siitä. Olin siis keskellä jotain läppärinsisäistä parisuhdedraamaa?

 

Kuinkahan monta vuorokautta vuodesta minulta kuluu kaikenlaiseen tökkimiseen, naputteluun, turhautumiseen ja suoranaiseen epätoivoon näiden elämää helpottavien pikku-laitteiden ja palvelujen kanssa?

 

Joka lentoasemalla, junassa ja jopa joissain busseissakin on ilmainen wi-fi. Minulle annetaan mielikuva, että sen käyttö on helppoa, mutta toimiakseen se vaatii vähintäänkin käsittämättömän rekisteröitymisen jonnekin josta aletaan syytää myyntispämmiä sähköpostiini. Ja jos sen voi ottaa käyttöön ilman rekisteröitymistä niin se ei toimi. Ilmainen on siis synonyymi toimimattomuudelle.

 

Sitten nämä puhelimet jotka ovat täynnä toinen toistaan turhempia appseja. Ja juuri se appsi jota haluat käyttää ei koskaan toimi sillä siinä on bugeja. Niitä voi yrittää poistaa päivittämällä, mutta arvostaisin kyllä enemmän mikäli ne toimisivat silloin kun niitä tarvitaan.

 

Enkä minä oikein innostu siitäkään, että kesken blogitekstin kirjoittamisen tietokone lakkaa vastaamasta käskyihin. Olivetti ei koskaan käyttäytynyt niin. Joku perkeleen tiimalasi pyörii näytöllä määräämättömän ajan kunnes se on pakko sammuttaa - mikäli en sitä ennen hakkaa konetta säpäleiksi puuhellan kylkeen.

 

Olen kasvanut aikana jolloin tv-ruudulla pyörivä Arvi Lind asettui aloilleen vastaanottimen päälle lyömällä. Ja mikäli vika oli "palvelimessa" niin ruutuun ilmestyi teksti: "hetkinen." Kohta typerästi hymyilevä Arja Tuomarila kertoi, että ongelmaa korjataan ja sillä aikaa meitä viihdyttää Vaaleanpunainen Pantteri.

 

Nyt tv-ruutuni pysähtyy ja menee mosaiikiksi. Vastaanottimen lyömisen sijaan voin avautua Facebookissa tai lähettää palautetta netin kautta palveluntarjoajalle jos siihen vaadittavissa välineissä ja palveluissa ei ole bugeja tai ruuhkaa. Vika korjaantuu usein itsekseen, mutta sillä aikaa Antti Ruuskasen voittoheitto on jo mennyt.

 

Olen varmaan "so last season" näiden härvelien ja palvelujen kanssa. En tiedä olenko väärässä jos minun mielestäni niiden kuuluisi toimia AINA! Tai edes joskus. Jotenkin kaiholla muistelen sitä aikaa kun toimimattoman laitteen tunnisti siitä, että siinä luki: "Made in USSR."

 

Nykyään niissä lukee Nokia, Apple, Microsoft, DNA, LG, Welho, Saunalahti...

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Hah hah haaaah! Maailma olisi valmis ilman microsoftin ohjelmia ja toimimattomia sitä ja tätä. Asuisimme jo paratiisissa ;D Kyllä ei o eka kerta eikä vika kerta noiden mainitsemiesi juttujen kans tapellessa että muutan korpeen nuotiota tuijottamaan ;o Mut siel ei oo ilmasta wifiä, mut joo, kaikki muu olis ;D

Käyttäjän JussiKolehmainen kuva
Jussi Kolehmainen

Omaa uusavuttomuuttahan se tietysti on, että tällaisista jutuista tulee riippuvaiseksi. Ei minulla kymmenen vuotta sitten ollut esim. tarvetta täyttää jokaista tyhjää hetkeä musiikin kuuntelulla :)

Lähtisin itsekin korpeen, mutta olen sen verran jäniini, että pelkään pimeää ja teen tarpeeni ainoastaan sisävessassa. Ne muuten toimivat aina!

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Münchenin lentoasemalla on ilmainen wifi. Se vaan katkeaa puolen tunnin käytön jälkeen ja sitten pitää lisäajasta jo maksaa. En tiedä paljonko, sillä päätin surfailun sijaan keskittyä weisswurstiin ja olueen.

Käyttäjän JussiKolehmainen kuva
Jussi Kolehmainen

Täytyykin mennä käymään siellä; jonottavathan ihmiset ilmaisia ämpäreitäkin ja ajavat niiden takia pitkiäkin matkoja. Olut ei sentään tainnut olla ilmaista?

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Olut oli erinomaista eikä maksanut paljoa, oliskohan ollut kolmisen euroa tuoppi. Lentokentän ravintolalla on oma panimo.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Jos sinulla on kännykässä mobiilidata, et tarvitse ilmaista wifiä: http://rkoski.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/17... Pitäisi toimia kaikissa alle 5 v. vanhoissa älykännyköissä. Mobiilidata tosin on hyvin usein tukkoinen ja luvattuja nopeuksia jopa 100 kertaa hitaampi.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Enpä tarvitse kännykkään wifiä, itse asiassa siihen ei sitä edes saa. Se kun on viisikymppiä maksanut ihan tavallinen peruspuhelin, jolla soitan ja joskus lähetän tekstiviestejä. Se on kätevää, että saan sille esimerkiksi hammaslääkärin muistutusviestejä vastaanottoajasta tai keskusliikkeen lähettämä tieto bonustilanteesta kuukauden lopussa.

Tätä kirjoittelen iPadilla ja siinä on tietenkin wifi-yhteys mutta myös sim-kortti, joka normaalisti on ihan hyödytön, sillä sekä kotona kaupungissa että mökillä minulla on kiinteä nettiyhteys ja niiden modemeissa on myös wifi. Tabletti kait käyttää automaattisesti parempaa yhteyttä.

Ulkomailla kannattaa olla todella varovainen mobiilidatan kanssa ettei kasvata itselleen suurta puhelinlaskua.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#7/VH: ".. wifiä, itse asiassa siihen ei sitä edes saa. Se kun on viisikymppiä maksanut ihan tavallinen peruspuhelin .."

Arvokkaita puhelimia ihmisillä. Kun työpuhelimia eikä lapsilta saamiani vanhoja kännyjä lasketa, niin sain tässä vuosi sitten ensimmäisen aivan ihkauuden nokialaisen. Tyyppiä en tiedä, kun olen vetänyt kuoren asennusteipillä kiinni, ettei patteri lennä pudotessa pitkin maailmaa. Laitteen kylkiluu sai kylkiäisenä, kun tilasi erään naistenlehden vuodeksi. Kameraa siinä ei ole, mutta puhe ja tekstiviesti toimii ja on vaaleanpunainen. Jos joku tietää, miten voin siinä wifiä hyödyntää, otan kiitollisuudella neuvot vastaan.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Autoilin alkukesästä par viikkoa Itävallassa ja Saksassa ja joka ainoassa yöpymispaikassa oli maksuton wifi käytettävissä. Tosin kaikissa paikoissa piti kysyä salasana. Aulassa ja käytävissä yhteys oli hyvä mutta huoneissa kuuluvuus oli heikko.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Keski-Eurooppa on takapajula monessa sähköiseen teknologiaan liittyvässä asiassa. Grazin kaupungissa piti kesken illallisen lähteä hakemaan rahaa keskustorin automaatilta, kun ravintola ei huolinut luottokorttia! Ei puhettakaan että olisivat olleet pahoillaan asiasta.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Pankki- ja luottokorttien käyttö tulee ravintoloille ja liikkeiile siellä niin kalliiksi, että siksi pihistelevät. Monessa ravintolassa kortti olisi kelvannut jos lasku olisi ollut yli sata euroa, nutta eihän nelihenkinen seurue sellaista saa aikaiseksi vaikka joisi paremman luokan viinejä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tietotekniikkamurheiden summa taitaa olla vakio. Kun pyrstö irtoaa, niin nokka tarttuu.

Omaa urputusta näissä blogeissa:

Älykköpuhelin:
http://jukka-konttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/15...

Kosketusnäytöt:
http://jukka-konttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/16...

Laajakaistaan liittyvät murheet hävisivät kertaheitolla muuttaessani valokuidun ääreen.
http://jukka-konttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/15...
Toivottavasti vaan ei joku salama särje laitteita.

Uudessa asuinpaikassani tosin 3G toimii luokattomasti. Operaattori totesi katvealueeksi (2 km kaupungin keskustasta!) ja lupasi ottaa huomioon. Pitäisiköhän vaihtaa kilpailija-operaattorille.

4G-mokkulaa on yritetty puhelinmyydä moneen kertaan. Miksi vaihtaa, kun on suht koht toimiva 3G. Operaattorin mielestä kai siksi, että voi periä taas kivoja liittymän vaihtomaksuja ja korkeampaa kuukausimaksua.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kotona langaton verkko. Ulos ethernet, kaikki toimii. Tämä Helsingissä. Maalla 3g/4g reititin ja sisällä langaton verkko. Toimii. Viasatin uuden asennuksen jälkeen TV-kuva välillä pirstaloituu. No sekin kenties on vain hetken ilmiö ja poistuu.
Kyllä minuakin jokin pieni ongelma on välillä ärsyttänyt, kuten nyt se, että langaton hiiri jäi maalle. Kannettavan hiiri on onneton, mutta kaupassakäynti taitaa parantaa senkin tilanteen ja ehkä samalla ilmaantuu ipad minullekin. Toivoa on.

Käyttäjän mlatvala kuva
Mikael Latvala

Vihertävän vasemmistoradikaalin voi olla vaikea ymmärtää, että ilmaisia lounaita ei ole.

Janne Suokas

Oulun keskustassa ja yliopiston kampuksilla on ollut ilmainen wlan-verkko ilman vasemmistoradikalismia jo yli kymmenen vuotta. Toistaiseksi kansantalous ei ole kaatunut ja ämpäri-ilmiötäkään ei ole tapahtunut.

Toim.huom: Oulun kaupungin kuralla oleva talous ei liity asiaan mitenkään ;) Lisätietoa Oulun ihmeestä: https://www.panoulu.net/fi

Käyttäjän mlatvala kuva
Mikael Latvala

panOULU on yhtä ilmainen, kuin julkinen hammashoito. Eli veronmaksajien pussista. Ja saatavuus suurinpiirtein samaa tasoa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Itse en ole lämmennyt lainkaan älyluureille. Erehdyin takavuosina ostamaan Nokian älyluurin. Se oli niitä vanhoja malleja, joissa ei ollut edes kosketusnäyttöä. Istuin kolme iltaa lukemassa käyttöohjetta ja räpläämällä luuria, joka ei tuntunut tekevän mitään mitä halusin. Kerran luuri jäi puristuksiin laukussani ja näppäinlukitus meni pois päältä. Luuri otti ominpäin yhteyttä ties minne. Siinä minä ihmettelin puhelinlaskuani ja totesin, että pitäkää 3G:ne ja laitoin liittymääni tiedonsiirtoeston päälle. Pöytäkoneella luonnollisesti:o/

Käyttäjän TimoRiikonen kuva
Timo Riikonen

Espoossa Ikean vieressä on MacDonalds, jossa on ollut ilmainen WiFi noin kaksi vuotta. Paitsi ettei se ole kertaakaan toiminut, eikä myyjiä kiinnosta asia.
Valitettavasti kun jotain tarjotaan ilmaiseksi niin sen mahdollisesta toimimattomuudesta ei välitetä tippaakaan.

Olen itsekin kokenut älypuhelimien ongelmat vuosikaudet. Mutta jos vaihtoehtona on käyttää vähemmän älykästä S40-käyttikseen pohjautuvaa puhelinta, niin muiden tapaan minäkin mieluummin kärsin ongelmista kuin vaihdan toimivaan, mutta yksinkertaiseen.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Minulla ei ole vielä ollut älypuhelinta,
vaan Nokian peruspuhelimistakin on valitettavasti poistettu helppokäyttöisyys kuten pikavalikkotoiminnot,
esimerkiksi: menu, 7, 1, 1 ei enää vie suoraan herätyskellon ajan asetukseen, vaan herätyskello pitää kaivaa työläästi esiin valikoita kahlaamalla.

21 ja risuaita ei enää tarjoa frouvan puhelinnumeroa soitettavaksi jnejne.

esimerkiksi muistipaikan pikavalinta, eli vaikkapa 22 ja risuaita antaa kyllä numeron, vaan ei nimeä,
mutta enhän minä numeroille halua soittaa vaan ihmisille.

sanon tuota innovaatioidiotismiksi, kehitellään vain jotain ominaisuutta randomisti eikä älytä/vaivauduta pohtimaan aiemman version funktiota.

Samaan kategoriaan menee esim. kahvisuodatinpussit joissa on molemmissa puoliskoissa identtinen korvake,
pussin avaamisen helpottuminen tällä innovaatiolla on melko tarkkaan samaa luokkaa kuin ei olisi korvakkeita ensinkään.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Pakko kehuakin: Elisa Viihteen asentaminen valokuituun uudessa asunnossa meni läpi erinomaisesti puhelinneuvonnan avulla. Idea on se, että Elisa lähettää tekstarikyselyn siitä, että menikö asennus kohdilleen. Ja jos vastaa, että "ei" niin neuvonnasta soitetaan hetken päästä. Ei ollut hajuakaan, että sulaketaulun yhteyteen on asennettu Ethernet-kaapelia tarvitsevat väylät ja kun sen laitoin, niin homma toimi. Samoin en sitä, että digiboksiin pitää tottakai palauttaa tehdasasetukset että saa sen viritettyä, koska asuinpaikka on muuttunut.

Nyt on nopea netti sitten lähes joka huoneessa kaapelilla erikseen, ilman että tarvitsee vedellä modeemista pitkiä kaapeleita lattioiden kautta. Tietysti myös WLAN mobiililaitteita varten.

Käyttäjän JussiKolehmainen kuva
Jussi Kolehmainen

Onneksi en maininnut blogitekstissä mitään poikkipuolista Elisasta sillä muuten saisin taas hävetä :)

Tämän blogin suosituimmat