Työmiehen päiväkirja Asiaa siitä mistä ei pitäisi puhua ääneen

Ei Jumalakaan vastaa

Joka toisella bussipysäkillä on mainos jossa ihmisiä pelotellaan tuntemattomalla numerolla. Mainoksessa numero kuvataan uhkaavana kummituksena, mutta ei hätää: palveluntarjoajalla on ratkaisu ongelmaan jonka tuntemattomuus tuo muassaan.

 

Tähän maksulliseen palveluun voi lähettää tuntemattoman numeron ja vastausviestinä tulee tieto soittajasta. Todella kätevää ja vaivatonta. Mutta onko kenellekään tullut mieleen, että voisi vastata siihen puheluun ja soittaja todennäköisesti kertoisi henkilöllisyytensä ihan ilmaiseksi.

 

Sinänsä on kyllä järkevämpi tilata tuollainen palvelu koska muutaman sanan vaihtaminen mahdollisesti tuntemattoman ihmisen kanssa saattaa pilata koko päivän. Eikä sekään vaihtoehto oikein houkuta missä ei tiedä kuka tavoittelija on ollut.

 

Pelkkä soittajan henkilöllisyyden selville saaminen ei kuitenkaan riitä tyydyttämään ihmisen uteliaisuutta. Seuraava ongelma on: mitähän sillä oli asiaa? Kumma, että operaattorit eivät vielä tarjoa palvelua josta arat ihmispolot maksua vastaan saisivat tietää mitä heille on suusanalliseti yritetty kertoa.

 

Mutta mitäs jos tuntematon numero osoittautuukin tuntemattomaksi, eli palvelu kertoo numeron olevan salainen. Sitten vasta homma jännäksi meneekin kun ei tiedä onko soittaja ollut viime viikonloppuinen hoito, vaiko poliisiviranomainen joka yrittää varoittaa rappukäytävässä hiipivästä asemiehestä. Tai ehkä etsivä nuorisotyöntekijä haluaisi ilmoittaa meidän Minnamaaritin itkevän pissat housussa siideripöhelössä sosiaalipäivystyksen lattialla ja toivovan, että iskä tai äiskä tulisi hakemaan. Mutta sinne saa Minnamaarit jäädä yöksi mätänemään kun vanhemmat eivät uskalla vastata puhelimeen. Tuntemattoman numeron pelko on suurempi kuin huoli lapsesta.

 

Siihen nähden kuinka paljon ne luurit vievät ihmisten aikaa, niihin puhutaan todella vähän. Mutta minkä takia sitten pitää olla puhelin? Ymmärrän kyllä, että jollain sitä Sanajahtia ja Candy Crush Sagaa on pelattava, mutta niihinkin lienee kehitetty laitteita joita voi käyttää tuntemattomien soittajien häiritsemättä. Ehkä seuraavasta Lumiasta voisi jättää mikrofonin ja kaiuttimen pois, ja Nokia pelastuisi. Kaikki haluaisivat puhelimen johon ei voi soittaa, mutta jolla voi peittää omaa epävarmuuttaan julkisella paikalla.

 

Olen elänyt lapsuuteni ja nuoruuteni aikana jolloin puhelimeen vastaaminen oli yhtä luonnollista kuin vessassakäynti. Silloin puhelimen soiminen ei aiheuttanut paniikkikohtausta tai joukkopsykoosia, vaan itse asiassa siitä jopa kilpailtiin kuka ehtii ensin. Aika usein vastaamista seurasi kuitenkin pettymys; siellä olikin vain mummo.

 

Saatan olla hieman vanhanaikainen kun tykkään hoitaa asiat puhumalla puhelimessa. Minusta se nyt vaan on kätevämpää kuin loppumattomalta tuntuva tekstiviestidialogi. Vastaan tuntemattomiin numeroihin ja jos siellä on joku sössöttävä taloustutkija tai liittymäkauppias niin lopetan puhelun tylysti. En myöskään valvo seuraavaa yötä murehtien, että loukkasinko soittajan tunteita.

 

Tässä jokin aika sitten roskista viedessäni jätin avaimet sisälle. Siinä minä seisoin t-paidassani talvipakkasessa puhelimetta. Ohikulkijalta lainaksi saadulla iPhonella yritin soittaa kaverille jolla on vara-avaimeni. Arvatkaa vain vastasiko hän tuntemattomaan numeroon! Annoin tyypille myöhemmin palautetta tästä: "Olisit laittanut tekstarin," hän totesi.

 

Seuraavan kerran kun joudun pulaan, en enää aio tarttua puhelimeen vaan turvaudun rukoukseen; vastauksen ja avun saaminen kummassakin vaihtoehdossa on yhtä todennäköinen, mutta rukous tulee halvemmaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Matti Jalagin

Totta turiset.

Tuntematon numero tarkoittaa poliisia, rosvoa tai muuta virkamiestä ja niihin kannattaa aina vastata, sillä tavoittavat ne aina kuitenkin.

Härkää sarvista ja vara-avain narulla kaulaan.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ikinä en vastaa puheluihin, joiden soittajaa en tiedä. Mielestäni se on huono diili mietti sen miten päin vaan. Jos on asiaa, tulee ovelle koputtamaan, tai antaa numeronsa näkyä. Eilen justiinsa soitti salaisesta (huom. ei "tuntemattomasta") numerosta joku. En tietenkään vastannut.

Tuntematon numero tarkoittaa suurimmaksi osaksi lehtimyyjää tai muuta kauppahenkilöä.

Johan Lom

Siis lankapuhelinaikana et koskaan vastannut puhelimeen? Eihän kännyköitä ole edes ollut kuin parisenkymmentä vuotta.

Ja vaikka tuntematttomasta numerosta soittaja olisikin usein joku kauppias, niin ei sitä koskaan voi tarkkaan tietää. Jospa vaikka Valittujen Palojen virkailija soittaisi, että olet voittanut 100.000 euroa, headhunteri tarjoaisi toimitusjohtajan hommaa Finnairilla, t.m.s.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei minulla ollut puhelinta lankapuhelinaikana. Vanhemmillani oli, johon toki vastasin. Ensimmäinen puhelimeni oli kännykkä.

Minulle on aivan sama mikä lottovoitto sieltä on tulossa. Todennäköisyys moiseen on niin häviävän pieni, että luulen elämänlaatuni olevan siltikin paljon parempi, kun otan vain ne puhelut, joiden soittajan tiedän.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Itse rupesin tarkistamaan numerot ennen vastaamista kun kerran jouduin puhelinterrorin kohteeksi

Kyseinen vatipää oli kaiken lisäksi vielä vakavasti mielenterveysongelmainen joten juu juupa juu
Lämmitti ne harhaisen uhkailut kovasti

Kovin oli kyllä hiljainen taulapää kun viimein sain selville että kuka
Ei kiitos poliisin kylläkään
Heiltä ei saanut mitään apua

Miksi olikin sitten vain soittajan omassa päässä
Avohoito toimii kivasti suomessa (EI TOIMI)

Olipas kiva kun puheluita tuli prepaid numeroista kymmeniä päivässä ja lisäksi tekstiviestejä

Ai kun oli mukavaa
Pistää vähän helvetisti miettimään vielä nykyisinkin jos numero on tuntematon tai
etten tiedä kuka soittaa

Tarkistan ja soitan takaisin jos syytä on

Nimittäin asian selvittyä selkisi myös että kyseinen nuija soitteli sattumanvaraisesti
kunnes joku vastasi
Jos en olisi vastannut olisi siirtynyt seuraavan huoleksi

Ilo oli kyllä päästä näkemään ns ihan livenä
Sitten kyllä oli poliisi hädissään että etkai nyt vaan sille mitään tee kun menin ja
löin todisteet pöytään asemalla

Vähän harmittaa etten tehnyt
Kuulemani mukaan etsi heti seuraavan jolle soittaa

Mitä taas puhelinmyyjiin tulee niin kuolkoot minun puolestani kivuliaaseen kuppaan vaikka
Yhtään paskaa ei nakattu tänäänkin heidän hyvinvointinsa puolesta

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Ihmisten turvallisuushakuisuutta tai paremmin jo eksistentiaaliseksi käyvää pelkoa käytetään härskisti hyväksi ja, yhteiskuntahan koetaan yhä turvattomammaksi. Onko se sitä? On se sitä. Se on turvaton siksi, että kukaan ei tiedä enää kuka tai ketkä laivaa ohjaa. Minä tiedän.

Toi viimenen kappale sun olis pitäny jättää pois. Turvauduitko muuten rukoukseen?

Käyttäjän JussiKolehmainen kuva
Jussi Kolehmainen

Tottakai turvauduin rukoukseen! Mitä muutakaan siinä tilanteessa olisi voinut tehdä? Mutta lopulta pinteestä selviämiseen ei tarvittukaan Jumalaa sillä paikalle tuli sattumalta Securitaksen vartija joka yleisavaimineen päästi minut pälkähästä. Ja vielä ilmaiseksi! Eli sikäli turhaan soittelin ja rukoilin, olisi vaan pitänyt seistä hiljaa paikallaan.

Käyttäjän KimmoMattiAaku kuva
Kimmo Matti

Eli Jumala vastasi ja lähetti sen Securitaksen jannun paikalle.Älä väheksy rukouksen voimaa.Enemmän oli rukouksesta apua,kuin puhelinkammoisesta "kaverista".
Mutta muuten osuva kirjoitus,nykyihmisten typeryys lisääntyy exponentiaalisesti ja oikein pelottaa ajatella kuinka syvällä on typeryyden pohja,vai onko typeryys pohjaton?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Vakiovastaukseni kysymykseen, "Onko sinulla avaimet mukana?" on "Minulla on housut jalassa". Selitys on aina pistoolihaa'alla housujen vyölenkkiin kiinnitetty avainketju.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minä vastaan aina puhelimeen, mutta jos toisessa päässä on henkilö, josta en pidä, laitan numeron estolistalle.

En ole koskaan ymmärtänyt tuota tuntemattomalle vastaamisen pelkäämistä. Tosin ensimmäinen puhelimeni on ns. lankamallia. Ei silloin kun aikuistuin ollut kännyköitä. En siis pelkää vieraille rupattelemista.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Pelko on ehkä vähän turhan vahva käsite kuvaamaan sitä, että haluaa puhelinmyyjien joutuvan työttömiksi. Nykyään saa kylläkin puhelimeen softia, joissa on valmiit listat puhelinmyyjille, mutta salaisiin numeroihin ne eivät toimi.

Tänään se salainen numero soitti uudestaan. Ihan vaan tämän blogin takia vastasin piruuttani siihen. Ja vakuutuksiahan se yritti kaupata. Vain vaivoin onnistuin olemaan huutamatta sille akalle. Eihän se sen vika ole, että minä olen idiootti ja vastaan, vaikka tiedän, ettei siellä kenelläkään mitään asiaa ole.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... henkilö, josta en pidä..."

Onko heitä paljon?

Timo Härtsi

99 prosenttia puheluista jotka ovat minulle tulleet tuntemattomista numeroista ovat olleet jotain myyntijuttuja tai kyselyhommia. Eli ihan hyvin voi jättää vastaamatta.

Aina on tullut tekstari puhelun jälkeen, jos kaveri on vaihtanut numeroa tai joku tuttu soittaa tuntemattomasta numerosta. Ei minuakaan pelota vastailla tuntemattomiin numeroihin, en vain näe mitään pointtia miksi vastaisin kun tiedän jo etukäteen, että siellä joku yrittää myydä minulle jotain mitä en tarvitse.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Sisältövaroitus, seuraava kommentti sisältää mainoksen:

Hupaisaa mainoksessa on se että samalla kun Fonecta mainostaa 16400 palveluaan on heillä myös Fonecta Caller palvelu matkapuhelimiin joka tekee saman ilmaiseksi, toki mainoksia näyttämällä.

Fonecta Caller sovelluksen saa ainakin iOS, Android, Symbian ja WP käyttöjärjestelmille.

Pertti Ilonen

Pelottelumainontaa: Jätän palvelun käyttämättä.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

En minäkään ymmärrä ihmisiä jotka ovat sillä linjalla etteivät vastaa tuntemattomiin numeroihin. En ole koskaan tajunnut mitä he pelkäävät. Todennäköisesti he kuitenkin puhuvat toisinaan väkisinkin ihmisille joita eivät tunne aiempaa, ellei sitten asu todella pienessä kyläyhteisössä jossa lähikioskillakin on aina sama tyyppi vuorossa. Kädenmitan päässä palvelualalle vasten tahtoaan joutuneen painekattilan lähistöllä ei ole turvaton olo, mutta tuntematon puhelimessa ylittää rohkeuden rajan.

Tämän blogin suosituimmat