Työmiehen päiväkirja Asiaa siitä mistä ei pitäisi puhua ääneen

Hippokrateella on muita hommia

Viisivuotiaalla pojallani oli korvatulehdus - juu, minä itse tein diagnoosin - ja sen hoitamiseksi tarvitaan antibioottikuuri - senkin päättelin ihan itse. Asiaa edistääkseni soitin nimeltä mainitsemattoman kotikuntani terveydenhoidon neuvontapuhelimeen, jossa minulle kerrottiin, että omalääkärille saisi ajan ylihuomiseksi. Ihan nätisti ilmoitin poloisella olevan kuumetta yli 38 ratilaa, josko siis... Siihen tämä viranhaltija totesi, että terveysasemalla on kyllä konsultoiva lääkäri joka voisi korvaa tarvittaessa katsoa. Kysyin vastaanottoaikaa tälle konsultoivalle mille lie, mutta sepä ei onnistu. Hänen vastaanotolleen pääsee vain hoitajan arvion perusteella.


Puolilta päivin olin kipeän mukulan ja muun heikomman aineksen kera ilmoittautumassa hoitajan arvioitavaksi leipääntyneen oloiselle vastaanottohenkilölle. Samalla kuulin häneltä, että konsultoiva, mikä lie, oli jo siltä päivältä lopettanut työnsä. Mainitsin jotain työpäivän pituudesta johon tiskin takana tietokoneen saloihin perehtyvä kalkkuna tokaisi, että lääkäreillä on paljon muitakin töitä. Niinpä. Varmaan tuokin lääkäri laajensi parhaillaan kapeaa leipäänsä taksirenkinä. Niin Hippokrateskin olisi tehnyt.


Mutta kaikesta huolimatta kunnallinen terveydenhuolto on toimiva. Pari tuntia ilmoittautumisesta istuimme pojan kanssa hoitajan huoneessa. Mitattiin kuume: "no kylläpäs sitä onkin." Kurkattiin korvaan: "onpas se tulehtuneen näköinen." Sitten piti vain löytää lääkäri joka vahvistaisi minun ja hoitajan päätelmät sekä kirjoittaisi tarvittavan reseptin. Se olikin vaikeampi homma; oltiinhan sairaalan yhteydessä olevalla terveysasemalla. Kolmen vartin ankaran puhelinrumban ja käytävähuhuilun jälkeen hoitajan huoneessa oli entistä kipeämpi mukula ja stressaanutunut hoitaja, mutta ei lääkäriä!

Tässä vaiheessa tuntui siltä, että oleilumme vastaanotolla tulisi venymään kohtuullisen pitkäksi, joten pyysin lapselleni jotain särkylääkettä. Hoitajan bodylanguagesta ymmärsin ettei sekään olisi ihan mutkaton juttu. No joka tapauksessa hän poistui huoneesta ilmeisenä tarkoituksenaan hankkia sitä. 

Hänen poissaollessaan huoneen ovella poikkesi kaksikin valkotakkista herraa. Ensimmäinen kysyi: ”oliko täällä se ranne?” No kyllähän meillä siellä ranteitakin oli, peräti neljä kappaletta, mutta korvatulehduksen tuomaan tuskaan olimme ensisijaisesti hakemassa helpotusta. Hetkeä myöhemmin toinen valkotakkinen tuli ovelle tuijottaen meitä neljän sekunnin ajan ja poistui sitten sanaakaan sanomatta.

Tovin kuluttua palasi hoitaja – ilman särkylääkettä. Sen sijaan hän oli saanut jostain urkittua selville, että terveysasemalla on vielä yksi lääkäri. Ovella käyneet valkotakkiset olivat siis arvatenkin makkaranmyyjiä. Se neljän sekunnin tuijottaja toki saattoi olla myös tinneriä impannut maalari.

Pian se yksi ja ainoa valan tehnyt tuli hupparissaan ja pillifarkuissaan katsomaan mikä on hätänä. Iästä päätellen tämä kandi oli viime kevään abiturienttejä. Hän kertoi, että katsoisi korvan muuten, jollei olisi juuri menossa Y-meetingiin. No sinnehän se Hippokrateskin olisi mennyt, eli se siitä.


Olimme poikani kanssa viettäneet kokonaisen tunnin kadonneiden lääkärien etsintöjä seuraten. Hoitaja kertoi, että enää ei olisi muuta mahdollisuutta kun mennä palvelusetelin kanssa yksityislääkärille. JEEE!!! Paitsi että tuo hoitaja ei ollut ikinä tulostanut palveluseteliä. Piti siis vielä alkaa etsiä sellaisen tekoon perehtynyttä terveydenhuollon ammattilaista. Hänet hoitaja toki löysi vartissa ja niin tuo sairaan lapsen parantumista edistävä paperi saatiin printattua.


Sitten olikin vastassa seuraava muuri: Suuresta pörssiin listatusta terveysalan konsernista ei löytynyt enää sille päivälle yleislääkärin aikoja, mutta jos maksaisin itse erotuksen niin voisin viedä lapseni erikoislääkärille. En maksaisi! Jos palvelun nimi on korvaan kurkkaaminen ja reseptin kirjoitus niin eikö se erikoislääkäri voi alentua yleislääkäriksi siksi aikaa? Ilmeisesti ei voi. Onneksi sentään erään hyönteisen nimeä kantavalta lääkäriasemalta löytyi joku kolkkapoika joka päivystysluontoisesti otti sairaita vastaan face to face ilman erikoisuuksia.


Viisi tuntia ensimmäisestä kontaktista kunnallisiin terveyspalveluihin istuimme tuon tulevan erikoislääkärin pakeilla. Mitattiin kuume: ”onpas sitä!” - juu on! Ja sitten kurkattiin korvaan: "täähän on ihan selvästi tulehtunut" - älä saatana! Sitten näpyteltiin tietokonetta: "siihen täytyy syödä antibioottikuuri" - no vittu mistä keksitkin, katsoitko Googlesta? "Ja jälkitarkastus kuukauden päästä omalla terveysasemalla." - ei onnistu koska siellä ei ole lääkäreitä!


Kuusi tuntia ja kahdeksan kouluttetua terveydenhuollon palvelijaa myöhemmin olimme saaneet lapselleni antibioottireseptin. Näinhän se Hippokrateskin olisi homman hoitanut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Matti Jalagin

Älä vaan lopeta kirjoittamista vaikka aihe olisi vakavakin. Ei olisi muuten Hippokrateskaan lopettanut.

Taisto Merilä

Minulla kävi viimeksi hyvä säkä, kun naapurikaupungin sairaalassa erikoislääkäriksi kohdalleni osui erääseen veljeskansoihimme kuuluvasta valtiosta saapunut tuore maahanmuuttaja.

Hän kuunteli sekä asiaani että neuvojani, ja teki nöyrästi parhaansa minun, eli potilaan, hyväksi – kävi siinä välissä kolme kertaa konsultoimassa virkaveljiäänkin...tai luultavammin hoitajia. Lopulta, pitkäksi venähtäneen vastaanoton jälkeen sain haluamani reseptin.

Tosin, sen reseptin saaminen olisi periaatteessa hoitunut jo paljon aiemmin oman kuntani terveyskeskuksessa, koska asia oli selvää pässinlihaa – perin pohjin tutkittu, kaikilla mahdollisilla tavoilla kuvannettu sekä tähystetty ja kirjallisesti todistettu.

Jostain syystä piti kuitenkin käydä hakemassa lausunto spesialistilta, joka oli aivan pihalla koko hommasta, ilmeisesti lähinnä kielitaidon ja paikallisten käytänteiden suhteen, vaikka muuten hyvä lääkäri ja mukava tyyppi olikin.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Puhut vakavaa asiaa, ja sitä paitsi hauskasti. Niinpä reagoin.

Joissakin maissa on valepoliisiautoja (sellaisia pahvikulisseja) tien varsissa ja uskotaan, että autoilijat polkevat jarrupoljinta heti, kun näkevät valepoliisiauton.

Hienointa olisi se, että jos olisi poliisi vartiossa niin voisi poliisi käydä virvoittumassa ja esim. kahvilla ja syödä vaikkapa donitseja. Tauon ajaksi otettaisiin takaluukusta paineilmalla toimiva (siis sellainen pumpattavan ilmapallon tms. tapainen) valepoliisiauto tien varteen "päivystämään" ja kun tultaisiin takaisin niin ilmat pois apupäivystäjältä päästettäisiin ja taas oikeat poliisit jatkaisivat muina miehinä päivystystä ja sitä rataa.

Voisiko kaikille muillekin palvelualoille laittaa oikean näköisiä virikkeitä asiakkaille, jotta nämä uskottelisivat itselleen että palvelu pelaa.

Terveyskeskuksessa, jossa jos toiminta on hidasta niin voisiko asia ratketa niin että käytävien varrella pahvilääkäreitä? Silloin asiakas saattaisi asiakas ärtyä luulemaan, että kaikki pelittää.

Vaarana olisi toki se, että asiakas voisi pölliä pahvikuvan ja viedä sen kotiin kotilääkärikseen ja uskotella, että kaikki olisi hyvin.

Lisää asian vierestä: http://areena.yle.fi/tv/1768350

Henri Kangas

Jep, näinhän se on. Ottaen huomioon ne miljardit, jota terveysjärjestelmään syydämme, palvelujen tason ja saatavuuden pitäisi olla jollain aivan erilaisella tasolla kuin nyt. Kyse ei todellakaan ole rahan puutteesta.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tuli mieleen, kun istuimme parikuukautisen, 39 asteen kuumeessa olevan poikamme kanssa muistaakseni n. 4 tuntia (+-2 tuntia) vastaanotolla, jonka jälkeen osastolle yöksi ja lasku perässä hotellipalveluista.

Siitä hieman suutahdin ja mietin, että jos laskuja pitää maksella, niin sietää palvelusta jäädä muutakin mieleen kuin vittuilun maku. Sitten ei kun sairausvakuutusta katselemaan, kunnes huomasin, että vakuutus tai ei, istumme vastaanotolla joka tapauksessa.

Jos ei halua käyttää palvelua, vaihtoehtona on oikeastaan tilata antibiootteja netistä. Mikä on laitonta ja johon en kannusta. Sen sijaan laitonta ei ole huudattaa sairaita vauvoja tuntikaupalla vastaanotossa. Siihen kannustan.

Jukka Palo

No yksi keino saada antibiootteja, on käyttää vanhojen sukulaisten reseptillä ostettuja antiobiootteja. Ne ovat laillisesti ostettuja, mutta eivät aivan laillisesti käytettyjä.

Tosiasiassa tarpeelliset lääkkeet löytää itse lääkekirjasta. Paras järjestelmä olisi se, että voisi lähettää videon tai digitaalikuvan sairaudesta terveyskeskukseen, joka kirjoittaisi elektronisen reseptin.

Näin voitaisiin siirtyä omaterveyskeskukseen, joka voisi pienin kustannuksin verkossa palvella vaikka Virossa tai Intiassa.

Suomessa on sellainen kummallinen piirre, että laitonta lääkkeiden maahantuontia vastaan taistellaan, kun pitäisi olla nimenomaan niin, että lääkkeiden suoratuontia pitäisi ainakin virolaisista apteekeista suosia.

Nykyään on niin paljon tietoa, että osan diagnooseista - oikeista ja vääristä - voi tehdä itse. Toisaalta lääkärinäkin voi toimia kaksi vuotta menestyksellä hyvin valelääkärikin luettuaan WSOY:n pääsykoekirjan.

Lääkärit, lääkärien puute, alkaa olla este hoidolle. Hoito olisi helpompaa ilman lääkäreitä ja reseptejä vaikkapa valelääkäreiden avulla. Lääkäriliitto & OAJ / Akava / Kokoomus ei Suomessa ole hyvinvoinnin ratkaisu, vaan jonkinlainen este.

Olen sitä mieltä, että Suomessa saisi myöntää rajatut lääkärinoikeudet kaikille Neuvostoliitosta tulleille lääkäreille. Heiltä voisi venäjänkielentaitoinen suomalainen saada ainakin tavanomaiset lääkkeet helposti.

Jukka Palo

Eikö ne antibioottien ja Buranan antamiset voisi huoletta uskoa jollekin WSOY:n pääsykirjan lukeneelle valelääkärille tai sairaanhoitajalle?

Se, milloin oikea lääkäri, joka ei palvele, ei myönnä tutkimuksia eikä ole paikalla, voitaisiin ilmoittaa Googlen kalenterilla verkossa.

Tampereellako toimi se jämäkkä pormestarimalli?

Juha Korhonen

Sinulla kävi harvinaisen huono tuuri. Olen itse rampannut pojan kanssa kymmeniä kertoja Turun TK:n päivystyksessä samasta syystä, pisin aika taitaa olla siinä parin tunnin kieppeillä. Jostakin syystä poika ilmaisi oireita aina vasta illalla, jolloin pääsi menemään aina päivystykseen.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Kiitos muistutuksesta, pitääpä muistaa tuoda taas Viipurissa käydessä paketti laajakirjoista lääkekaappiin odottamaan.
Niinhän se olisi Arkkimedeskin tehnyt. Vai oliko se Hippopotamus.

Janne P Hukkinen

Turhaa ja itsekästä antibioottien syömistä ja syöttämsitä pitäisi välttää, jotta antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantoja ei jalostuisi.

Sanokaa tämä erityisesti niille sukulaisillenne, joilta niitä antibiootteja on jäänyt yli ja kenties reseptin mukaisesti ottamatta.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Asiaa. Mutta sitä ei paranna toimimaton terveyskeskusjärjestelmä. Silti ne (vanhempien sukulaisten?) käyttämättä jääneet lääkkeet pitäisi tuhota apteekin kautta. Paitsi jos on tosiaan täysi setti, kannattaa jemmata.

Mutta tosiaan muistutuksena kaikille: antibioottikuuri syödään aina loppuun asti, vaikka oireet helpottaisivat jo alussa. Ainoa syys olla syömattä antibioottikuuria loppuun on allerginen reaktio, joka edellyttää kuitenkin lääkärissä käyntiä (ja antibiootin vaihdon).

Tuon muistutuksen jälkeen myönnän kuitenkin itselleni oikeuden roudata tuliaisina laajakirjoisen antibiootin odottamaan tarvetta. Itselleen, koiralle tai vaimolle. Eikä sitä syödä tavalliseen nuhakuumeeseen, ei se viruksiin tehoa.

Jukka Palo

"Turhaa ja itsekästä antibioottien syömistä ja syöttämsitä pitäisi välttää, jotta antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantoja ei jalostuisi."

Suomessa ei turhia antibiootteja olekaan, ne kun ovat laillistettujen lääkäreiden "määräämiä"

"Sanokaa tämä erityisesti niille sukulaisillenne, joilta niitä antibiootteja on jäänyt yli ja kenties reseptin mukaisesti ottamatta."

No juuri siksi, kun sukulaiset eivät ole syöneet lääkkeitään loppuun, on jäänyt reservejä. Moni eläkeläinen saa antiobioottinsa halvemmalla kuin työtön asuntovelkainen nuori tai lasten vanhemmat.

Käyttäjän AnttiMyllyaho kuva
Antti Myllyaho

Kapitalistina en voi ymmärtää millaista resurssien haaskausta arvauskeskuksessa käyminen oli.

Reippaan tunnin hukattiin omaa ja yhden sairanhoitajan aikaa joka lisäksi käytti pääosan ajasta muiden hoitajien/lääkärien ajan kuluttamiseen etsiessään lääkäriä. Lisäksi muun haaskattu aika kokonaisuudessaan ennen reseptin hyppysiin saatia.
Tämä on järjetöntä tuhlausta!

Ei yksityinen yrittäjä voisi tomia noin vastuuttomasti.
Eikö kukaan ajattele lapsia, ja rahaa siinä sivussa.
5 Minuutin lääkärillä käynti olisi vamasti ollut kaikille paras ja edullisin vaihtoehto.

Jukka Palo

"5 Minuutin lääkärillä käynti olisi vamasti ollut kaikille paras ja edullisin vaihtoehto."

Ei olisi, koska terveyskeskus ei olisi voinut kirnuta verovaroja tuntien turhasta työstä ja priorisoinnista.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

"Ei yksityinen yrittäjä voisi tomia noin vastuuttomasti"

Yksityiset lääkärikeskuksethan tässä ovat nimenomaan syypäitä siihen, että homma menee näin. Jos olisi vain lääkäreitä ja he saisivat palkkansa yhteiskunnan varoista, niin he voisivat aivan hyvin hoitaa hommansa. Nyt ei kannata, kun pitää ensin ajaa asiakkaat (= muuten kuin potilas, mutta maksuhaluinen) terveyskeskuksesta omalle vastaanotolle ja kynyttää vielä maksusitoomus verovaroista (tai mikä lie palveluseteli onkaan).

Kaiken lisäksi, yksityislääkärin ja Hippokrateen suhde minua kiinnostaa. Jos ei ole penniäkään rahaa ja on vakavasti sairas, niin auttaako yksityislääkäri?

Käyttäjän SanteriKrki kuva
Santeri Kärki

Tää on tää perusmeininki suomalaisessa terveydenhoidosta. Nyt olisi tarvetta asiansa osaaville valelääkäreille..

antti valtasaari

Jussi: Et liene tähän mennessä sattunut ihmettelemään, miksei kukaan lääkäri tai "edes hoitaja" ole tullut kommentoimaan? Kyllä heillä mielipide varmaankin olisi, muttamutta

Esitetäänpäs myös yleisölle samantien ko kysymys - vaikka se, kysymys siis, todennäköisesti joko ammutaan tai vaietaan kuoliaaksi.

Vihje: Lause "Korvan punotus = antibiootti" on jo aikapäiviä todistettu epäyhtälöksi.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Missä se kysymys?

Jos kuitenkin ajat takaa, että korvatulehdus ei aina tarvitse antibiootteja, niin miten se on sitten niin, että aina kun vähän nenä vuotaa, tulee antibioottikuuri? Varmuuden vuoksi. Minulla oli jossain vaiheessa ihan sellainen pinkka niitä antibioottireseptejä, joita en käyttänyt.

Matti Piilinen

julkisen puolen sairaanhoito on toiminut kohdallani todella hyvin. Kiitos kaikille hoitooni osallistuneelle!

antti valtasaari

Googlesta löytyy pilvin pimein keskustelua antibiootin tarpeellisuudesta akuutissa välikorvan tulehduksessa. Tämän hetken Käypähoito puoltaa lievästi antibioottia - osin toki lähinnä vanhempien psyykenlääkkeenä (jenkkitutkimuksen mukaan suuri osa tulehduksista paranee jo VARALLE kirjoitetulla antibioottireseptillä...)

Tässä erään korvalääkärin perusteltu näkemys:

http://personal.fimnet.fi/laakari/hannu.tapiovaara...

Th-systeemin toimivuuden tai toimimattomuuden kuin myös hoitajien triage-käytännön puolestaan tajuaa maallikkokin poliittiseksi kysymykseksi, johon korva- tai muillakaan lääkäreillä ei ole sananvaltaa.

Yleisesti pätee, että hyvin harvasta th-alueen ongelmasta kannattaa syyttää terveysammmattilaisia; kyllä kyse on lähes 100%:sti poliittisesta tai hallintotason "priorisointi- tai suunnitteluongelmasta".

antti valtasaari

Kaima-Antti: Kysymys kuului, mikseivät lääkäri kommentoi. En minä ainakaan tiedä - luulisi nyt sentään aiheen kiinnostavan!
;)

Jos nuhanenä saa antibiootin ja minä olisin tuomari, lääkäri saisi kuukauden ehdollista. Lääkärin on kuitenkin usein helpompi - ja joskus suoranainen pakkokin - valita pienimmän riesan tie.

Pienin riesa on olla kyseenalaistamatta moderneja myyttejä kiireisellä vastaanotolla.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Luulen, että kyseessä on osaksi myös määrärahat. Ei jokaista niiskuttajaa voi laittaa tutkimuksiin, että onko se nyt bakteeri vai virus.

antti valtasaari

Jokainen niiskuttaja pitäisi päinvastoin ohjata kohteliaasti terveyskeskuksesta ulos. Mukaan nettiosoite, josta voi katsella kotiohjeita flunssan hoitoon.

Nää terveyshommat vaan valitettavasti määritellään YKSILÖN OIKEUTENA tavata lääkäri. Piittaamatta siitä, että kovin moni oikeasti sairas yksilö jää silloin vaille sekä oikeutta että tarvitsemaansa hoitoa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Joo, ehkä terveyskeskuksesta- Kaikilla kuitenkaan ei ole esim. työterveyshuoltoa, tai se on vielä huonommin järjestetty. Jos on kipeä, tarvitsee lääkärintodistuksen yleensä. Sitä varten sinne terveyskeskukseenkin saatetaan mennä.

Käyttäjän pjtaipale kuva
Pekka Taipale

"Kiitos muistutuksesta, pitääpä muistaa tuoda taas Viipurissa käydessä paketti laajakirjoista lääkekaappiin odottamaan."

On sinänsä kiva, että kirjoittajan edustama vasemmistoradikalismi edistää samaa svobodaa myös Suomeen. Ei sitä tosin sosialismi vielä tuo, mutta sosialismin jälkitila tuo.

Kolehmaisella oli joka tapauksessa hauska ja hyvin kirjoitettu tarina - omat kokemukseni pikkulasten takia 20 vuoden takaa muuten olivat ihan samanlaisia, joten hyvinvointivaltio on säilynyt varsin mainiosti ennallaan. Svoboda siis lähestyy kovin hitaasti.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Vasemmistoradikalismi? Ehkä sinun sanastossasi свобода tarkoittaa vapautta niinkuin 'free speech', minulle se tuo ikäviä muistoja merkityksestä 'ihan mitä vaan, kunhan se on sama kuin keskuskomitea sanelee'. Samaa 'vapautta' kuin nykyisessä Eurostoliitossa.

Minusta tuohon yhteyteen sopisi paremmin vaikkapa Sobotta. Sitä paitsi minusta edellä esittämäni toimintatapa on paremminkin äärioikeistolaista liberalismia: kuka tahansa voi ostaa mitä tahansa...ja vastaa ostamansa tuotteen käytöstä.

Käyttäjän synti kuva
Sari Niemi

Hyvä kirjotus oikeasta ongelmasta! Näen itse asiaan kaksi ratkaisua:

1) Lääkäreitä koulutetaan rutkasti lisää. Nykyisillä aloituspaikoilla osa tasapisteistäkin karsiutuu pois pääsemättä sisään. Aloituspaikkojen lisäys ei siis mitenkään laskisi tasoa. Mikäli lääkärilobbaajat uhkailevat lakolla aloituspaikkojen nostoa vastaan (mikä voi olla todennäköistä, koska niukkuuteen perustuvilla hyödykkeillä on paljon arvoa, lue, iso palkka), maksettaisiin sitten enemmän, esimerkiksi tuplapalkka, töihin tulijoille tänä aikana. Hetkellisen kallis projekti suuremman hyvän vuoksi.

2) Yksityistetään koko terveydenhuolto ja otetaan käyttöön pelkät palvelusetelit. Läkärit saavat suurimmaksi määrin palkkansa yksityiseltä puolelta eikä kunnallinen työ innosta rajoittuneisuutensa vuoksi. Yksityisellä puolella huolimaton tai jatkuvasti poissaoleva lääkäri saisi potkut suhteellisen äkkiä tai ainakaan ei saisi palkkaa ajalta, mitä ei ole töissä.

Lisäratkaisuina näkisin hoitajien valtuuksien laajentamista. Hoitajalla olisi oikeus mm. kirjoittaa reseptejä antibioottikuureihin, mietoihin särkylääkkeisiin sekä kortisonisuihkeisiin sekä -tippoihin.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Tokko noista lääkäreistä on olennaista pulaa, eiköhän ongelma ole järjestelmän tehottomuudessa eikä lääkärien määrässä.

Hoitajille on ennenkin koetettu siirtää vastuuta tehtävistä, joihin heillä ei ole ammattitaitoa, huono ratkaisu. Paitsi jos vastuu siirretään muualle, ensisijaisesti potilaalle.

Eräs fiksuna pitämäni alan ihminen piti kerran palopuheen, jossa perusidea oli antibioottien käytön valvonnassa: saat kyllä kuurin helpommalla, mutta joudut lupautumaan verikokeeseen kuurin lopussa, jolloin tarkistetaan, että olet nauttinut kuurisi kokonaan. Jos et tule kokeeseen tai tuloksessa on epäselvyyksiä, saat seuraavan antibiootin vain valvottuna ja annosteltuna. Jos ei sekään toimi, seuraavalla kerralla olet joko pakkohoidossa tai ilman hoitoa. Kannatan täysin, mutta muistutan, että samalla eläinten antibioottien käyttö täytyy saada parempaan valvontaan, etenkin tuotantoeläinten. Kotieläinten antibioottikuurit hoidetaan yleensä asiallisesti, ovat ne sen verran kallista touhua omistajilleen.

Käyttäjän pjtaipale kuva
Pekka Taipale

No onko tuotantoeläinten antibioottikuureissa havaittu jotain erityisiä ongelmia?

Sanna Seppänen

Korvatulehdus ei pahene muutamassa päivässäkään vaaralliseksi. Tärkeää on hoitaa lapsen kipu ja mahdollinen kuume, ja siihen saa apteekista lääkkeet ilman reseptiä. Osa tulehduksista myös paranee ilman antibiootteja, kuten edellä jo joku hyvin tutkimusnäyttöä aiheesta linkkasikin. Jälkitarkastuksessa on tärkeä käydä, ja sinne taitaa kirjoittajankin terveysasemalle saada ajan, kunhan malttaa soittaa esimerkiksi pari päivää aiemmin ajanvaraukseen.

Minkä takia lääkärille tulisi päästä kiireettömän vaivan kanssa koska tahansa, kun mieli tekee? Aika kalliiksi tulisi sellainen palvelujärjestelmä. Itsekin lasten kanssa päivystyksessä joskus jonotelleena pidän ihan järkevänä sitä, että hoidon tarve (eikä vanhempien kärsimättömyys) ratkaisee sen, kuinka nopeasti hoitoon pääsee. Terveyskeskusjärjestelmässä on varmasti parantamisen varaa, mutta ei kiireettömien vaivojen nopea hoito voi olla mikään ensisijainen tehokkuuden mittari.

Käyttäjän JuhaMenp kuva
Juha Maenpaa

Mukava kirjoitus, ja asiasta. Meillä täällä Ilmajoella onneksi palvelu pelaa. Tänään aamulla klo 8 varasin ajan lääkärille terveyskeskuksesta, its eepäilin keuhkoputkentulehdusta.

- Ajan varaaminen puhelimitse klo 8.00
- Lähdin terveyskeskukseen 13.50
- Sain ajan kello 14.
- Vastaanotolle pääsin 14.10
- Lääkäri määräs hengitteleen jotain lääkettä (hoitajan vastaanotolle)
- Hoitajan vastaanotolle 14.30
- Puhalluskoe, lääkken hengittelyä ja verikoe 14.45 asti
- lepoa 14.45-15.00 jonka päätteksi uusi puhalluskoe
- Uudelleen lääkärin vastaanotolle 15.10, sama diagnoosi kuin itsekin arvioin
- Resepti ja määräys keuhkokuvaan ja spirometriaan sekä PEF testeihin
- lääkkeet apteekista 15.30

Lääkäri siis epäili että koska minulla on ollut oireita myös kesällä saattaa olla jotain vakavampaa kuten esim. astma.

Näin palvelu pelaa meillä maalla

Käyttäjän OlviTenu kuva
Arttu Hämäläinen

Ikävä homma että jouduitte kipeän lapsen kanssa jonottelemaan.

Mutta täytyy toki sanoa, että siitähän ei tule mitään että kotona tehdään omia diagnooseja ja sen mukaan käydään hakemassa antibiootit apteekista. Voi sitä paskamyrskyn kokoa mikäli kyse olisikin ollut jostain muusta, ja olisi jouduttu sen vuoksi isompaan operaatioon.

Toivottavasti lapsi paranee!

Käyttäjän KorhonenKirsti kuva
Korhonen Kirsti

Nyt teki minunkin hieman kommentoida Hippokrateen kiireistä ja myös kirjoittajan saamasta palvelusta. Minusta on todella ihmeellistä, että ylipäänsä saitte hoitoa. Tässä tapauksessa nimeltä mainitussa kotikunnassani Tampereella tuollainen olisi ollut lähes lottovoitto. Onneksi omat lapseni ovat jo aikuisia niin ei tarvitse heitä lääkäriin kuljetella ja itse sen verran terve, että en juurikaan noita palveluita tarvitse. Joskus olen kyllä joutunut yrittämään. Tyly vastaus: ei ole lääkäriaikoja, ei! Selitys: lääkäri on lomalla, matkoilla, missä milloinkin, tai paras: ei omalääkärin tarvitse potilaita vastaanottaa. Silloin kun lapset olivat pieniä oli pakko opetella olemaan agressiivinen.

Palataan esimerkkitapaukseen: 6 tuntia meni odottamiseen. Olen odottanut itse lapseni kanssa poliklinikalla 12 tuntia eikä noista lääketieteen harjoittajista näkynyt kyseisenä aikana vilaustakaan. Kukaan ei tiennyt, missä kyseinen ammattiryhmä luuhasi.

Mutta sitten: onko se nainen tiskin takana todella KALKKUNA. Anteeksi nyt, mutta tuo kyllä vi....uttaa. Aina näissä laitoksissa se, joka vähiten voi asioihin vaikuttaa, saa suurimmat haukut ja vihat. Ja nimitykset. Voihan olla että kyseinen henkilö oli kurja tyyppi, mutta sittenkin. Hauku hyvä ihminen niitä lääkäreitä kalkkunoiksi. Nyt menin asian viereen, mutta olen noita nimittelujä kuullut vuosia: on kalkkunaa, kotkaa, huuhkajaa ja mitä nyt milloinkin.
Nimimerkki KALKKAROKÄÄRME neljän lapsen äiti, kolmen lapsen isoäiti

Käyttäjän PekkaPehkonen kuva
Pekka Pehkonen

Espanjassa asuessani sain tulehduksen joka toistuu ajoittain. Menin apteekkiin ja ostin antibioottikuurin vaivan poistamiseksi. Ostin samalla muita reseptilääkkeitä joista minulla oli vain niiden nimi. Olen hengissä! Reseptien kanssa ostettuna lääkkeet ovat vain hieman halvempia, mutta miksi hankkia joka kerta uudet reseptit jos tietää aivan varmasti mitä tarvitsee? Riittää kun lääkitys arvioidaan vaikkapa kerran vuodessa. Belgiassa saan lääkkeeni tutusta apteekista ilman reseptiä jos en tavoita lääkäriäni. Vien puuttuvat reseptit sitten kun olen ne saanut. Muissa maissa on ollut
tiukempaa enkä väitä vastaan jos enemmistö on sitä mieltä, että niin on hyvä. Eläköön lääkkeet!

Käyttäjän HannaRuohonen kuva
Hanna Ruohonen

omalääkärille saisi ajan ylihuomiseksi" siis minkä ihmeen takia herra kolehmainen haluaa ajan omalääkärille jos kyseessä päivystyksellinen asia.päivystykseen yleensä saa ajan samalle päivälle tai sitten vaan marssii virka-ajan ulkopuolella jonottelemaan päivystykseen.on myös arvioitu että suuri osa korvatulehduksista paranisi ilman antibioottiakin ja kaikissa maissa niitä ei edes määrätä korvatulehduksiin.eli ei se ole mikään autuaaksi tekevä lääke.itseäni ärsyttää suunnattomasti miten aikuiset raahaavat kipeitä kuumeisia lapsiaan jopa keskellä yötä lääkäriin ja kun siellä kysytään onko annettu kipu/kuumelääkettä niin ei olla!ottaisitko itse jo kotona särkylääkettä jos korvasi olisi kipeä?ja jos kotona ei ole särkylääkettä niin kenenköhän vika se sitten on?

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Aivan mahtava kirjoitus, taas kerran. Tunnen suorastaan silkkaa aggression riivaamaa ahdistusta kun kysymys on lasten laiminlyömisestä. Olisin kyllä käyttäytynyt epäsopivammin, enkä niin kiltisti kuin sinä, mutta onneksi sentään tarina loppui hyvin. Toivottavasti korvatulehdus on jo historiaa.

Tämän blogin suosituimmat