Työmiehen päiväkirja Asiaa siitä mistä ei pitäisi puhua ääneen

Kaikki blogit puheenaiheesta Tiede

Emeritus höpsi kokeellisesta tutkimuksesta

Emeritus Portin ei näytä ymmärtävän eri tieteiden eroja, kuva. Kokeellinen tutkimus kohdistuu sekä toistettaviin että ainutkertaisiin tapahtumiin. Jälkimmäinen on  yleistä luonnontieteissä, edellinen käyttäytymistieteissä. Suomessa tieteenfilosofia on laajalti retuperällä... 

Tämä on täyttä höpöä: 

AlfaStudio höpsi innovaatioista

Television haastattelut epäonnistuvat aina, jos toimittaja on pihalla käsiteltävästä asiasta. AlfaStudiossa lähdettiin siitä, että toimittaja oli lukenut Wikin höpömääritelmän innovaatioista. Ei auttanut, että joku keskustelijoista  yritti lähestyä innovaation käsitettä. ”Keksintö tai innovaatio” -harha vilahti toistuvasti etenkin toimittajan puheissa ja yhdessä insertissä.

Esko Valtaoja höpsi jälleen

Valtaoja höpsi jälleen, nyt ohjelmassa Itse asiassa kuultuna:  

”Jos maailmankaikkeus on ääretön, niin kaikki mitä voi tapahtua tapahtuu jossakin siellä äärettömyydessä.”

Tuo on muunnelma multiversumiin liittyvästä harhasta. Jos jokin on fysiikan lakien mukaan mahdollista, ei siitä seuraa, että tuo jokin välttämättä toteutuisi.

 

Draken kaava ja kuinka suututin Esko Valtaojan.

Tieteen vallankumouksista ennen ja nyt

Kirjoitin puoli vuosisataa sitten Sosiologia-lehteen (3/1969) arvion Thomas S. Kuhnin kirjasta The Structure of Scientific Revolutions (Chicago University Press 1962). Kirja ei ollut enää aivan uusi, mutta akateemisen maailman radikalisoituminen ja siihen liittyneet muutospyrkimykset tekivät kirjan tematiikan 1960-luvun lopulla hyvin ajankohtaiseksi.

Mitä on olemassa?

Raymond Chandler kirjoitti: "On vain taidetta ja sitäkin äärimmäisen vähän". Yhteydestään irrotettuna tämä olisi aika repäisevä ontologinen kannanotto.

On tullut tavaksi väittää, että 95% todellisuudesta on hukassa, mutta olivatpa pimeä energia ja pimeä aine mitä hyvänsä, energiaa eli massaa ne ovat. Muuten emme voisi puhua prosenteistakaan.

Jatkuvuutta ei ymmärretä, mutta hyttysiä osataan tappaa

Ranskalaiset eivät olleet äänestäneet eroavansa Euroopan unionista, joten Toulousen EuroScienceOpenForum 2018 sujui ikään kuin odotetummissa merkeissä kuin kahden vuoden takainen Manchesterin ESOF 2016.

Foorumilla oli teemakin – Sharing Science: Towards New Horizons – mutta sen saattoi onneksi tulkita kovin monin tavoin. Paljon oli puhetta aiheesta Open Science, mutta puheen moderaattoreina toimivat kaalimaata vartioivat pukit, Elsevierin edustajat.

Itsestään tietoinen robotti?

En pidä Ilkka Niiniluodon tyylistä. Kun filosofilta kysyy, paljonko kello on, mielellään toivoisi, että hän ei aloittaisi vastausta: "Sumerilaisen aikakäsityksen mukaan..."

Ensyklopedisenä ja uteliaana tietäjänä Niiniluoto kuitenkin ottaa vakavasti monet sellaisetkin kysymykset, joihin äkkinäisempi ajattelija ei malta tarttua. Esimerkiksi keskustelut koneoppimisesta ja ihmisen rajoista.

Puolimatkan olkiukkoja tieteenfilosofiassa

Kasvatuksen teorian ja tradition professori Tapio Puolimatka esittää heti kirjansa alussa olkiukon siitä, että läntisessä kulttuurissa olisi olemassa joku yhtenäinen tiede, kuvaJa olkiukon siitä, että tieteelliset tutkimustulokset eivät sisällä kiistanalaisia tuloksia. Sitten hän aloittaa sodan näitä ja muita olkiukkojaan vastaa. Kreationistina Puolimatka aloittaa Darwinista, sivu toisensa jälkeen... 

 Mutta:

Holmströmin vertailuharha

Ns. taloustieteen ns. nobelisti Bengt Holmström, nykyisin kaikkien asioiden asiantuntija, ottaa Kopernikuksen maailmakuvan muutoksen vertailukohdakseen, kuva, väittäessään taloustieteen merkittävää roolia sen oikoessa terveen järjen näkemyksiä.

Julkaise syötteitä